Dostupni linkovi

Karla del Ponte možda istražuje zločine u SirijiŠvajcarska je Savetu UN za ljudska prava predložila Karlu del Ponte za članicu komisije koja za to telo istražuje zločine počinjene u Siriji.

"Švajcarska intenzivno radi na tome da kršenje ljudskih prava postane predmet istrage i krivičnog gonjenja", kazao je televiziji SF portparol švajcarskog ministarstva spoljnih poslova Tilman Renz.

"Ona se zalaže za produženje mandata istražnoj komisiji. Zato Švajcarska predlaže da s gospođa Del Ponte uključi u rad te komisije", dodao je Renz.

Jednogodišnji mandat komisije ističe u septembru. U poslednjem izveštaju, objavljenom 15. avgusta, komisija je prvi put optužila snage režima Bašara el-Asada za "ratne zločine" i "zločine protiv čovečnosti", koji se smatraju prvom etapom ka eventualnim tužbama pred Međunarodnim krivičnim sudom.

Taj izveštaj će 17. septembra razmatrati Savet UN za ljudska prava, koji će odlučiti i o eventualnom produženju mandata istražne komisije.

Bivša glavna tužiteljka Haškog tribunala Karla del Ponte bila je i glavna tužiteljka Međunarodnog krivičnog suda za Ruandu.

Od 2008. do 2011. bila je ambasadorka Švajcarske u Argentini.
XS
SM
MD
LG