Dostupni linkovi

SAD: Antiraketni štit u Aziji nije usmeren protiv Kine


Plan SAD da proširi napredni sistem antiraketne odbrane u Aziji usmeren je ka Severnoj Koreji, a ne prema Kini, saopštio je američki Stejt department, prenosi danas list čajna dejli (ćina Daily) u američkom izdanju.

"Antiraketni štit je kreiran protiv raketne pretnje iz Severne Koreje", poručila je u četvrtak portparolka Stejt departmenta Viktorija Nuland, i dodala da se radi o odbrambenom sistemu, kao i da je Vašington o njemu obavestio Peking.

Vojni stručnjaci i u SAD i u Kini, medjutim, dovode u pitanje američke namere, navodeći da je skupi sistem, koji je mnogo iznad vojnih kapaciteta Pjongjanga, zapravo "usmeren ka Pekingu".

Kineska vojska takodje je pozvala SAD da rukovode pitanjima antiraketnog štita sa "velikom obazrivošću", i da izbegnu da "njihova vlastita državna bezbednost dobije prioritet nad nacionalnom bezbednošću drugih zemalja".

Američki Vol strit džournal (The Wall Street Journal) pisao je u četvrtak o planovima Pentagona da postavi drugi radar za rano upozoravanje na jugu Japana, kao dodatak već postojećem, stacioniranom na severu te zemlje 2006.

Peking se protivio postavljanju prvog radara u Japanu 2006, a Moskva je izrazila slične proteste povodom istog sistema u Evropi i na Bliskom istoku.
XS
SM
MD
LG