Dostupni linkovi

Testovi za tumor u Crnoj Gori samo kod privatnika


Testove za dijagnozu kancerogenih oboljenja građani do daljnjeg mogu obavljati samo u privatnim laboratorijama, jer Kliničkom centru Crne Gore (KCCG) nedostaju tumor markeri, javlja agencija MINA pozivajući se na dnevni list "Pobjeda".

Tumor markeri su testovi za dijagnostikovanje karcinoma, kao i za određivanje prognoze bolesti, praćenje toka ozdravljenja i uspjeha terapije nakon operacije, radioterapije ili hemoterapije.

U KCCG se od 30. maja ne mogu uraditi te vrste testova, zato što su količine obezbijeđene tenderom potrošene zbog povećanog obima posla u Centru za kliničko-laboratorijsku dijagnostiku Kliničkog centra.

"Ambulantnim pacijentima se ne rade tumor markeri, izuzev PSA - marker za prostatu", kazao je specijalista medicinske biohemije iz tog Centra Vuko Nikolić.

Prema njegovim riječima, pripreme za raspisivanje novog tendera su u završnoj fazi.

U Kliničkom centru mjesečno se u prosjeku radilo oko četiri hiljade analiza tumor markera.

Cijene testova na tumor markere u privatnim laboratorijama iznose od 12 do 30 EUR.

Pacijenti koji analizu udrade u privatnoj zdravstvenoj ustanovi od Centra za kliničko-laboratorijsku dijagnostiku dobiju potvrdu sa kojom, uz ostalu dokumentaciju, u Fondu za zdravstveno osiguranje mogu refundirati troškove.
XS
SM
MD
LG