Dostupni linkovi

Odalović: Uklanjanje table Aćif efendiji


Ministarstvo pravde i državne uprave je naložilo upravi u Novom Pazaru da ukloni tablu posvećenu Aćif-efendiji, upravniku Novog Pazara u Drugom svetskom ratu, izjavio je danas sekretar Vlade Veljko Odalović.

Nakon postavljanja sporne table Vlada Srbije naložila je resornom Ministarstvu pravde i državne uprave da utvrdi predlog mera po tom pitanju.

"Nalaže se određenoj loklanoj samoupravi da postupi i ukloni ono što jec izazvalo stvarno ozbiljne probleme. Ta mera je već naložena. Mijslim da je rok za to 30 dana", kazao je Odalović za Radio-televiziju Srbije.

Spomen-ploča u čast upravnika Novog Pazara u vreme Drugog svetskog rata Aćif-efendije postavljena je u centru Novog Pazara, u pešačkoj zoni, na mestu na kojem je nekada bila njegova kuća. Ceremoniji je prisustvovao i ministar bez portfelja Sulejman Ugljanin.

Bošnjačko nacionalno veće je iniciralo sudski proces za rehabilitaciju Hadžiahmetovića koga su vlasti posleratne Jugoslavije osudile kao izdajnika i narodnog neprijatelja i streljale 21. januara 1945. godine.

Među Bošnjacima u Sandžaku je poznat kao Aćif-efendija i organizator odbrane Novog Pazara od četničkih jedinica Draže Mihailovića.
XS
SM
MD
LG