Dostupni linkovi

Pojeftinilo zaduživanje ŠpanijeKamata na kratkoročno zaduživanje Španije danas je pala pod uticajem mogucnosti intervencije Evropske centralne banke (ECB).

Ministarstvo finansija sakupilo je gotovinu prodajom obveznica sa rokom otplate od 12 i 18 meseci po nižim kamatama, posle izjave predsednika ECB Marija Dragija da bi ova finansijska institucija mogla ponovo da krene u akciju otkupa državnih hartija od vrednosti, ako to bude potrebno.

U poređenju sa sličnom prodajom 17. jula, kamata na obveznice koje će biti naplaćene za 12 meseci opala je na 3,070 odsto sa 3,918 odsto, a na obveznice sa rokom naplate za 18 meseci na 3,335 odsto sa 4,242 odsto.

Potražnja za španskim obveznicama bila je više nego dvostruko veća od ponude, pa je španska Vlada premašila cilj sakupljanja od 3,5 do 4,5 milijardi evra.

Uprkos budžetskim rezovima u vrednosti od nekoliko desetina milijardi evra radi obuzdavanja javnog duga, troškovi zaduživanja Španije ove godine porasli su na opasno visok nivo i pokrenuli spekulacije o mogućoj isplati međunarodne pomoći ovoj zemlji.

Evrozona je već odlučila da poveća ranije odobreni zajam od 100 milijardi evra španskim bankama, koje su opterećene lošim zajmovima izdatim građevinskom sektoru, koji je propao 2008. godine.

Dragi je 26. jula izjavio da je ECB spremna da učini "sve što je potrebno" da bi sačuvala evro.
XS
SM
MD
LG