Dostupni linkovi

Mitropolija SPC: CG policija sprečila sveštenike da uđu u crkvuMitropolija crnogorsko- primorska Srpske pravoslavne crkve osudila je ponašanje pripadnika crnogorske policije koji su, kako je saopštila, sprečili održavanje prazične liturgije povodom praznika Preobraženja, u hramu Preobraženja na Ivanovim Koritima.

Policija je, kako je saopšteno iz Mitropolije, sprečila juče ulazak pravoslavnih sveštenika Cetinjskog manastira u tu crkvu kako bi je pripremili za praznično bogosluženje, koje se do pre tri godine, obavljalo neometano u toj crkvi od njenog postojanja.

„Tu službu nikada nije vršio niko osim sveštenstva iz Cetinjskog manastira. Crkva Preobraženja Gospodnjeg je po katastarskim papirima crnogorske države u vlasništvu Cetinjske mitropolije, kao uostalom i svi njeguški hramovi“, navodi se u saopštenuju mitropolijskog glasila "Svetigorapress".

U Mitropoliji smatraju da je ovaj postupak policije neprimeren i da se, s obzirom na neosporna svojinska prava, javni red i mir mogao i morao čuvati, na neki drugi način, a "ne nikako izjednačavanjem vlasnika i legitimnih sveštenika sa onima koji to nisu, a voleli bi da budu".
XS
SM
MD
LG