Dostupni linkovi

Mladićev brat od strica osuđen na uslovnu kaznu



Viši sud u Beogradu danas je pravosnažno osudio Branislava Mladića, brata od strica Ratka Mladića, na godinu dana zatvora uslovno na tri godine, na osnovu sporazuma o priznanju krivice koji je Tužilastvo za ratne zločine sa Mladićem sklopilo početkom ovog meseca.

Zamenik tužioca za ratne zločine Bruno Vekarić je rekao Tanjugu da je Branislav Mladić, prema sporazumu o priznanju krivice, u zamenu za uslovnu kaznu zatvora priznao da je skrivao haškog optuženika Ratka Mladića do hapšenja, u svojoj kući u selu Lazarevo.

Iz Tužilaštva je Tanjugu ranije rečeno da se o priznanju krivice pregovara sa još jednom osobom koja je učestvovala u skrivanju Ratka Mladića u Maloj Moštanici tokom 2006. godine.

Tužilaštvo vodi istragu protiv šest osumljičenih za skrivanje Ratka Mladića, kao i za Stojana Župljanina, takođe, haškog optuženika, dok je protiv sedam osoba u toku pretkrivični postupak.

Ratni komandant Vojske Republike Srpske Ratko Mladić uhapšen je posle višegodišnjeg skrivanja 26. maja 2011. godine u selu Lazarevo, u kući svog rođaka Branislava Mladića.

Nakon pet dana, izručen je Haškom tribunalu, gde mu se sudi za ratne zločine počinjene u BiH tokom devedesetih godina.
XS
SM
MD
LG