Dostupni linkovi

FT:EADS upozoren o ilegalnim isplatama u S. Arabiji



Rukovodstvo evropske vazduhoplovne grupe EADS, upozoreno je još pre pet godina da su iz jednog od njenih ogranaka koji je pod istragom u Britaniji, isplaćivane sumjive sume novca vladajućoj porodici u Saudijskoj Arabiji, prenosi danas list Fajanšel tajms.

Finansijski kontrolor kompanije GPT Special Management Project, filijale grupe EADS, upozorio je o tome svoje nadređene u elektronskoj pošti 2007. godine, piše Fajnanšel tajmsu koji je priložio i delove jednog od mejlova.

Tu se posebno izražava iznenađenje zbog neobjašnjenih uplata od 11,5 miliona funti (14,6 miliona evra) na račun na Kajmanskim ostrvima, kao i kupovine automobila za članove saudijske kraljevske porodice, ili lokacije vile jednog generala nacionalne garde.

U EADS-u niko nije bio dostupan da komentariše ove informacije, navodi agencija Frans pres.

Britanska kancelarija za borbu protiv finansijskih pronevera i korupcije (SFO) prošle nedelje otvorila je istragu o aktivnostima firme GPT u Saudijskoj Arabiji. Ta firma radi za račun britanskog ministarstva odbrane.

GPT je filijala firme Astrium, koja je deo EADS-a specijalizovan za svemir, i obezbeđuje komunikacije preko satelita.

Britanski list Dejli Telegraf pisao je u maju 2011. da je britanski SFO sumnjao da je kompanija EADS potplaćivala saudijske zvaničnike da bi dobila ugovor od dve milijarde funti (2,5 milijardi evra) iz oblasti komunikacionih sistema.
XS
SM
MD
LG