Dostupni linkovi

File očekuje od nove vlade Srbije napredak ka EUEvropski komesar za proširenje Štefan File izrazio je očekivanja da će nova vlada
Srbije ostvariti napredak na putu ka EU, u "osnovnom pitanju koje blokira put ka otvaranju pristupnih pregovora sa EU", a to je "poboljšanje odnosa sa Kosovom".

U intervjuu objavljenom na evropskom sajtu EurActiv (www.euractiv.com) File je istakao da su šefovi država i vlada EU prošlog decembra usvojili konkretne mere koje Srbija treba da sprovede za početak pregovora.

"Nova vlada je sada počela da radi i ne sumnjam da će određivanje datuma za počinjanje pristupnih pregovora biti jedan od njenih prioriteta. Pozdravljam ambiociozan pristup u kome se računa na odluku još ove godine", rekao je File.

On je dodao da će Evropska komisija "pomoći Srbiji da ispuni sve tražene korake do kraja ove godine".

File je rekao da čak i u vremenu krize u EU devet zemalja pokušava da se pridruži Uniji, što je po njegovom mišljenju najvažniji dokaz o poverenju u Uniju, i da bi bila "ogromna greška" kada bi EU zatvorila vrata proširenju.

On je dodao da se proces proširenja jeste usporio i da je potrebno u njega uložiti više napora i kreativnosti.

File je rekao da se situacija u EU neće poboljšati ako zanemari proširenje i svoje susede i ako se okrene samo svojim problemima.

"To bi bila ogromna greška i EU bi za to platila. Proširenje je uvek donosilo pozitivne vesti", rekao je File.
XS
SM
MD
LG