Dostupni linkovi

Novinar magazina Time suspendiran zbog prepisivanja


Fareed Zakaria, 48-godišnji američko-indijski novinar, suspendiran je u Time-u i na CNN zbog plagiranja kolumne.

Iako se poznati novinar javno izvinio, suspenzija je zbog plagiranja dijelova kolumne o kontroli oružja ipak uslijedila, piše New York Daily Times.

Sporna kolumna objavljena je u augustu u magazinu Time. Utvrđeno je da je Zakaria prepisao dio iz članka o oružju historičarke Jill Lepore, profesorice američke historije na Harvardu, koja je svoje tekst objavila u aprilu u New Yorkeru.

Da nešto nije u redu prvi je ukazao portal NewsBusters. Nakon toga, Zakaria je priznao da je napravio strašnu pogrešku i potvrdio da su novinari, koji su tvrdili da dijelovi iz njegove kolumne u Timeu ove sedmice imaju sličnosti s dijelovima iz eseja Jill Lepore, bili u pravu.

Time je suspendirao kolumnu poznatog novinara na mjesec dana. Kako CNN i Time imaju istog vlasnika, isto je učinila i poznata TV kuća.

- Za CNN je napisao i kraći blog na istu temu koji je uključivao slične dijelove. Maknuli smo taj tekst i suspendirali smo Zakariju dok se situacija ne razjasni, saopćeno je iz CNN-a.

Zakaria je na CNN-u od 2008. godine imao nedjeljni show Fareed Zakaria GPS. Radio je za Newsweek, surađivao s New York Timesom, zatim je otišao u Time, gdje je radio kao urednik i kolumnist. Rođen je u Indiji, a doktorirao je na Harvardu.
XS
SM
MD
LG