Dostupni linkovi

Izrael odbacio odgovornost za napad na policiju na Sinaju


Izrael je danas odbacio tvrdnju organizacije Muslimanska braća da je ova država odgovorna za napad na policijsku stanicu na Sinaju, gdje je juče ubijeno 16 egipatskih policajaca.

"Čak i osoba koja to kaže ne vjeruje u te besmislice kada se pogleda u ogledalu", izjavio je portparol izraelskog Ministarstva spoljnih poslova Jigal Palmor.

Muslimanska braća su ranije objavila da je napad djelo izraelske obavještajne službe Mosad, prenio je Rojters.

U međuvremenu, egipatske vlasti saopštile su da iza napada na policajce stoje islamisti i obećala da će protiv njih pokrenuti snažnu akciju poslije masakra koji je narušio odnose ove zemlje sa Izraelom i Palestincima.

Egipatski zvaničnici kažu da su džihadisti prešli u Egipat iz Pojasa Gaze i potom napali pograničnu policijsku stanicu. Zatim su ukrali dva vozila i krenuli ka teritoriji Izraela, gdje su nastradali u intervenciji izraelske vojske.

Izrealski ministar odbrane Ehud Barak objavio je danas da je ubijeno osam militanata i izrazio nadu da će ovaj događaj biti "poziv na buđenje" Egipta, kojeg Izrael optužuje da je izgubio kontrolu nad Sinajskim poluostrvom.
XS
SM
MD
LG