Dostupni linkovi

Izrael, Grčka i Kipar o gasu, nafti i struji za Evropu


Predsjednik Izraela Šimon Peres u ponedjeljak počinje trodnevnu posjetu Atini i sastanke sa grčkim liderima posebno o saradnji u energetici i odbrani.

Za ponedjeljak su zakazani razgovori Peresa sa njegovim grčkim kolegom Karolosom Papuljasom i s premijerom Andonisom Samarasom.

"Želimo da razvijemo najbolje prijateljske odnose s Grčkom (...), ta zemlja je prijatelj, imamo iste probleme", rekao je Peres u intervjuu danas objavljenom na privatnom grčkom TV-kanalu Mega.

Upitan o mogućnosti izgradnje novog naftovoda koji će povezati Izrael s Kiprom, Grčkom i drugim zemljama Evrope, Peres je odgovorio "Naravno, to je geografska i ekonomska nužnost. Treba da bolje koristimo naftu i gas i nove izvore gasa i nafte".

U drugom intervjuu, objavljenom u nedjelju u atinskom nedjeljniku "To Vima", Peres je rekao da je transport prirodnog gasa preko Grčke za druge zemlje Evrope "već proučen i može da dovede do pozitivnih rezultata".

Posjeta Peresa je peta nekog visokog izraelskog zvaničnika Grčkoj za posljednje dvije godine. Dve zemlje su ojačale i saradnju u odbrani.
XS
SM
MD
LG