Dostupni linkovi

Iz UN-a traže nezavisnu istragu o nasilju u Mijanmaru


Stručnjak za ljudska prava iz Ujedinjenih nacija Tomas Ojea Quintana zatražio je da se hitno sprovede nezavisna istraga o nedavnom krvavom sektaškom nasilju u državi Rakin u Mijanmaru, u kojem je u junu ubijeno 78 osoba.

On je, nakon boravka u Mijanmaru, ocjenio da se demokratske reforme u toj zemlji neće sprovesti sve dok vlada ne stavi pitanje poštovanja ljudskih prava u centar promjena, prenio je AP.

Tokom dvodnevnog boravka u državi Rakin, Quintana kaže da se uvjerio u patnju koju još trpi narod poslije sektaškog nasilja, kada je u junu poginulo najmanje 78 osoba, a na desetine hiljada postalo beskućnici, u sukobima budista Rakina i muslimana Rohinga.

Quintana je zabilježio tvrdnje o teškim kršenjima ljudskih prava koje su počinili policija i sigurnosne snage, među njima ubistva, torturu, arbitražna hapšenja i pretjeranu upotrebu sile.

Organizacija za ljudska prava Human Rights Watch, sa sjedištem u New Yorku, optužila je vladine snage da su otvorile vatru na grupe etničkih Rohinga i počinili nedjela u pokušaju da uspostave red.

"Od osnovnog je značaja da se tačno ustanovi šta se dogodilo u Rakinu", rekao je on novinarima prije nego što je napustio aerodrom u Yangonu.

Quintana će svoje zaključke sa puta u Mijanmaru predočiti Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija.
XS
SM
MD
LG