Dostupni linkovi

Ministarstvo: BiH glasala o Siriji na osnovu stava Predsjedništva


Predstavnik Stalne misije BiH pri UN tokom glasanja u Generalnoj skupštini UN podržao je rezoluciju o Siriji, na osnovu instrukcije ministra inostranih poslova BiH Zlatka Lagumdžije i stava Predsjedništva BiH, saopšteno je danas iz Ministarstva inostranih poslova BiH.

Ministarstvo je juče od Izetbegovića dobilo pismo u kojem obavještava da je Predsjedništvo već ranije zauzelo jasan stav o situaciji u Siriji, te da taj stav ostaje nepromijenjen i da se zadržava kontinuitet tog stava i u odnosu na predloženu rezoluciju Generalne skupštine UN, navedeno je u saopštenju.

Izetbegović je informisao Ministarstvo da se, u skladu sa nepromijenjenim stavom Predsjedništva BiH o situaciji u Siriji, Stalnoj misiji BiH pri UN dostavi instrukcija da u Generalnoj skupštini UN glasa za usvajanje predložene rezolucije o situaciji u Siriji.

Lagumdžija je juče uputio instrukciju Stalnoj misiji BiH pri UN da podrži rezoluciju o Siriji uzimajući u obzir kontinuitet stava Predsjedništva BiH prema sirijskoj krizi od njenog početka do danas, zatim obavezu usklađivanja spoljnopolitičkih stavova sa stavovima EU, te stavove Srbije, Hrvatske, Crne Gore da će podržati tu rezoluciju, nakon analize teksta rezolucije.

Ukoliko je ministar inostranih poslova BiH Zlatko Lagumdžija dao nelegalnu instrukciju predstavniku BiH da u Generalnoj skupštini UN glasa za rezoluciju o Siriji, onda bi morao da podnese ostavku, izjavio je danas Srni član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Nebojša Radmanović.

"Takva instrukcija se smjela izdati samo ako su tri člana Predsjedvništva BiH dogovorili stav. Postavlja se pitanje koje nije čisto politički stav: Kako se odgovara kada neko prekrši Ustav? Smatram da je ostavka prvi potez", rekao je Radmanović.

On je naglasio da se nije moglo i smjelo dogoditi da predstavnik BiH baz usaglašenog stava Predsjedništva na sjednici Generalne skupštine UN glasa za rezoluciju o Siriji, koju je predložila Saudijska Arabija.

"To je ustavna kategorija. Predsjedništvo BiH odlučuje konsenzusom o spoljnoj politici i ovim glasanjem se pokazuje da je dio nosilaca funkcija u BiH spreman da napravi unutrašnji problem zbog međunarodnih pitanja u kojima BiH ne učestvuje", rekao je Radmanović.
XS
SM
MD
LG