Dostupni linkovi

Nikolić pomilovao Lasla ŠašaPredsednik Srbije Tomislav Nikolić pomilovao je danas Lasla Šaša, saopštila je predsednikova pres služba.

Nikolić je prethodno dobio mišljenje nadležnog suda, kao i Ministarstva pravde, a predlog o pomilovanju Šaša je potpisao u uverenju da je pravo na slobodu mišljenja jedno od osnovnih civilizacijskih tekovina, ističe se u saopštenju.

Predsednik Srbije je ocenio da je neprimereno da novinar Laslo Šaš služi kaznu zatvora od 150 dana samo zato što je izneo svoje mišljenje, što je takođe protivno svim evropskim standardima i međunarodnim konvencijama.

Šaš, koji danas treba da bude oslobođen, izdržava kaznu od 150 dana zatvora zbog uvrede ultradesničarskog mađarskog ekstremiste, vođe organizacije "64 Županije" Lasla Torockaja.

Šaš je osuđen 4. februara 2011. godine pošto je u rubrici "Pisma čitalaca" u dnevnom listu Mađar so (Magyar Szo) aprila 2007. godine, kako je sud ocenio, uvredio Torockaja.

Sud mu je naložio novčanu kaznu od 150.000 dinara, a pošto nije imao novca da plati kaznu, Šaš se sam prijavio na izdržavanje zatvorske kazne od 150 dana u Okružnom zatvoru u Subotici.
XS
SM
MD
LG