Dostupni linkovi

Pusić: Hrvatska se ne odriče ničegaMinistarka spoljnih poslova i evropskih integracija Vesna Pusić izjavila je gostujući u programu Hrvatskog radija da se "Hrvatska se ne odriče ničega" ukoliko Sabor Hrvatske ratifikuje Sporazum Tuđman-Izetbegović iz 1999. godine, a prema kojem bi vrh Kleka, te Veliki i Mali Školj trebalo da pripadnu Bosni i Hercegovini.

“Hrvatska definiše granice svoje teritorije, onoga što faktički jeste njena teritorija, ne samo na tim tačkama nego na 1.000 kilometara granice. To je jedna procedura koja je dugotrajna i komplikovana i koja je postignuta u vreme kada je hrvatski predsednik bio Franjo Tuđman, a predsednik BiH Alija Izetbegović. Bio je spreman za ratifikaciju 2005. godine. Iz nekih razloga tada nije ratifikovan i vrlo je verovatno da će na taj način i u toj formi biti predložen za ratifikaciju", kazala je Pusić.

Potvrdila je da je 27. jula u Motovunu sa ministrom spoljnih poslova BiH Zlatkom Lagumdžijom razgovarala o situaciji koja nastaje sa ulaskom Hrvatske u Evropsku uniju, a i sa činjenicom da od 1999. g. postoji potpisan, ali ne i ratifikovan, Sporazum o granici između Hrvatske i BiH, i o činjenici da "Hrvatska prvo želi i treba da spoji svoju vlastitu teritoriju, a i teritoriju EU kad iduce godine postanemo članica".

Ona je istakla da, s druge strane, BiH ima interesa za Luku Ploče kao transportnu tačku za BiH. „To su teme o kojima, prema mom mišljenju, treba postići racionalne dogovore u korist obe zemlje i mislim da smo tu na dobrom putu", izjavila je Pusić.
XS
SM
MD
LG