Dostupni linkovi

Ruskim pankerkama pozlilo na suđenjuČlanicama pank grupe "Pusi rajot" je pozlilo na suđenju u Kamovničeskom oblasnom sudu, ali su lekari nakon pregleda utvrdili da mogu učestvuju u nastavku suđenja.

U sudu je danas počelo ispitivanje svedoka optužbe u krivičnom predmetu protiv članica grupe "Pusi rajot". Pet mladih žena, sa maskama na glavi i svetloj odeći, 21. februara je u moskovskoj crkvi Hrista spasitelja izvelo performans moleći se i pevajući za kraj političke karijere predsednika Vladimira Putina.

Optužene i njihovi advokati su ranije rekli da zbog intenzivnog zasedanja suda mlade devojke skoro da nisu spavale, da ne dobijaju tople obroke i nekada ni vodu. One su se u utorak žalile sudiji na loše zdravstveno stanje i tražile odlaganje sudjenja, ali im je zahtev odbijen.

Početak sudjenja propraćen je velikim prisustvom policije u glavnom gradu Rusije, kao i pozivom na proteste podržavalaca ženskog benda pod motom "Sloboda za 'Pusi rajot'".

Već pet meseci se tri žene ruskog post-pank benda nalaze u istražnom pritvoru.

Zaštitnici ljudskih prava ocenjuju da sudjenje nije fer, i da će Nadežda Tolokonikova, Marija Aljočina i Jekaterina Samuzevič biti kažnjene sa do sedam godina pritvora u kaznenom logoru, prenose agencije.

Optužnica članicama benda pripisuje "huliganizam iz verske mržnje", a advokati optuženih smatraju da su počinile samo običan prekršaj.

Muzičarke se u svojoj odbrani pozivaju na pravo na slobodno izjašnjavanje.
XS
SM
MD
LG