Dostupni linkovi

Osam igračica badmintona pod istragom zbog nameštanjaOsam igračica badmintona, uključujući i aktuelne svetske šampionke iz Kine, biće izvedene pred disciplinsku komisiju zbog sumnji da su na Olimpijskim igrama u Londonu namerno izgubile određene mečeve da bi obezbedile lakše protivnice u daljem toku takmičenja.

One, pak, tvrde da su samo štedele energiju na naredne mečeve.

Svetska badminton federacija navela je u saopštenju da će pred disciplinsku komisiju biti izvedene igračice iz Kine, Južne Koreje i Indonezije i da će odgovarati za kršenje igračkog kodeksa koji predviđa da svaki sportista mora da uloži maksimum napora da pobedi u meču kao i da ne sme da se ponaša nesportski.

Portparolka Svetske badminton federacije Gejl Alejn nije želela da komentariše moguće kazne, ukoliko se dokaže krivica igračica, dok je Međunarodni olimpijski komitet (MOK) naveo da će prepustiti nadležnoj federaciji da razreši taj slučaj.

Pažnja javnosti usmerena je na slučaj navodnog nameštanja kada su gledaoci u Vembli areni izviždali igračice zbog toga što smatrali da su namerno želele da izgube.

Neimenovani kineski olimpijski zvaničnik rekao je za agenciju Sinhua da se taj incident tretira veoma ozbiljno i da je naloženo da se sprovede interna istraga.
XS
SM
MD
LG