Dostupni linkovi

Vulin: Kfor kreće na opasnu stranu


Šef Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije Aleksandar Vulin izjavio je u utorak da je Beograd uputio protest međunarodnoj zajednici zbog toga što Kfor na severu Kosova blokira "alternativne puteve" što je nazvao "izlaskom iz okvira mandata".

"Kforu nije pametno da koristi međuperiod u vlasti Srbije jer u Beogradu postoje adrese za razgovor", ocenio je Vulin u izjavi za agenciju Beta.

Po njegovim rečima, Kfor je blokadom puteva za kamione teže od tri tone "u ozbiljnoj opasnosti da izgubi legitimitet i poverenje" kosovskih Srba i da "ugrozi njihovu egzistenciju".

"Kfor je blokadom alternativnih puteva izašao iz svog mandata i time što nije konsultovao UNMIK koji je - po Rezoluciji 1244 - najviša vlast na KiM; pokazao je da se uputio na veoma opasnu stranu, i plašim se da će time dovesti do potpunog gubitka poverenja kosovskih Srba i u Kfor", rekao je Vulin.

Vulin je ocenio da "nas Kfor uvodi u veoma opasnu situaciju", i da će građani, ukoliko se KFOR "ne vrati u okvire mandata", biti primorani da preispitaju poverenje i u Kfor.
XS
SM
MD
LG