Dostupni linkovi

Za žitelje EU najveća nevolja nezaposlenost



Nezaposlenost je najveća nevolja, a ekonomska situacija će neko vreme biti još gora, uvereni su građani zemalja Evropske unije, isto kao i žitelji država kandidata za članstvo u EU, pokazalo je najnovije istraživanje Evropske komisije.

Prema anketi "Eurobarometar 77", 30 odsto su pesimisti, ali više od 40 odsto građana Evropske unije su ipak mišljenja da će se na srednji rok Evropa izvući iz krize ojačana, da neće propasti "zona evra".

Oni ocenjuju da će opštem oporavku najbolje moći da pomogne EU, potom nacionalne vlade, Međunarodni monetarni fond, a donekle i SAD.

Skoro polovina građana evropske dvadesetsedmorice nezaposlenost smatraju najvećim ekonomsko-socijalnim problemom, a to isto misli i sedamdeset odsto Hrvata, 60 odsto Makedonaca, 56 procenata Srba, neznatno manje Turaka i 44 odsto Crnogoraca, dok je to nevolja samo za petinu Islanđana.

Ubedljiva većina ispitanika u EU i zemljama kandidatima jako strahuje da će nezaposlenost biti još veća, jer se ne vidi kako bi na kratak rok mogla da se popravi opšta loša ekonomska situacija i u Evropi i u svetu.

Najveći pesimisti su Hrvati, jer čak 94 odsto njih misli da je na "trulim nogama" privreda u njihovoj zemlji.

Na pitanje koliko imaju poverenja u vladu svoje zemlje, 27 odsto žitelja evropske dvadesetsedmorice se pozitivno izjasnilo, a 67 procenata ima loše mišljenje o delovanju izvršne vlasti.
XS
SM
MD
LG