Dostupni linkovi

Dodatna pojačanja na grčkoj graniciGrčka je donijela odluku da na svojoj granici sa Turskom rasporedi 2.000 dodatnih graničara u očekivanju velikog priliva izbjeglica iz Sirije usljed eskalacije nasilja u toj zemlji.

Dodatni graničari biće poslati u region Evros na sjeveroistoku Grčke. Trenutno u tom dijelu zemlje ima oko 600 graničara.

Osim pojačanja, duž rijeke Evros biće postavljeno ukupno 26 plutajućih ograda. Rijeka Evros smatra se glavnom tačkom ulaska za ilegalne imigrante na putu ka EU.

"Želimo da 'zapečatimo' rijeku tako da Grčka više ne bude 'otvorena kapija' za imigrante", rekao je grčki ministar za javni red i mir Nikos Dendijas.

Prema statističkim podacima EU, više od 80 posto ilegalnih imigranata uđu u EU kroz "poroznu" granicu između Turske i Grčke.

Prema pojedinim pretpostavkama, od početka sukoba u martu prošle godine u Siriji je poginulo do 19.000 ljudi. Oko 200.000 Sirijaca pobjeglo je u susjedne zemlje, uključujući Tursku, gdje je do sada registrovano 88.000 izbjeglica iz te zemlje.
XS
SM
MD
LG