Dostupni linkovi

Izrael demantovao navode o američkom ratnom planu


Visoki izraelski zvaničnik demantovao je danas medijski izvještaj o tome da je savjetnik predsjednika SAD Baraka Obama obavijestio izraelskog premijera Benjamina Netanjahua o američkom planu napada na Iran, ako se diplomatijom ne postigne obustava nuklearnog programa te zemlje.

Liberalni list „Harec“ objavio je, pozivajući se na neimenovanog američkog zvaničnika, da je savjetnik Tomas Donilin opisao plan u razgovoru sa Netanjahuom ranije ovog mjeseca.

„U tom članku ništa nije tačno. Donilon se nije stastao sa premijerom na večeri, nije se sreo sa njim u četiri oka, niti je predstavio operativne planove o napadu na Iran“, izjavio je Rojtersu izraelski zvaničnik koji nije želio da bude imenovan.

„Harec“ navodi da je tajni sastanak bio do sada najozbiljniji pokušaj SAD da uvjere Izrael da ne treba da pokrene sopstveni vojni udar na Iran.

Izvještaj je objavljen u vrijeme kada u posjetu Izraelu dolazi Obamin protivkandidat na predsjedničkim izborima, republikanac Mit Romni.

Njegov visoki saradnik Dan Senor izjavio je da bi Romni podržao Izrael, ako bi ta zemlja odlučila da upotrijebi vojnu silu da bi zaustavila Iran u razvoju nuklearnog oružja.
XS
SM
MD
LG