Dostupni linkovi

Abbasov savjetnik posjetio muzej Aušvic


Savjetnik palestinskog predsjednika Mahmuda Abbasa Ziyad Bandak posjetio je muzej Aušvic-Birkenau na jugu Poljske, mjesto na kojem je u toku Drugog Svjetskog rata ubijeno oko 1,1 milion ljudi, od toga oko milion Jevreja.

Do danas su sačuvani mnogi objekti nekadašnjeg logora Aušvic. Oni su zvanično pod zaštitom Državnog muzeja Aušvic-Birkenau, osnovanog 1947, a koji ima i funkciju istraživačkog centra za proučavanje holokausta. UNESKO je ovaj logor 1979. proglasio dijelom Svjetske baštine pod imenom „Aušvic-Birkenau - njemački nacistički koncentracioni logor smrti“.

Abasov savjetnik je tokom posjete obišao i plinske komore i krematorijum u kojima je, kako se pretpostavlja, dnevno ubijano oko 20.000 ljudi. U ovom logoru postojale su gasne komore koje su nazivali "prostorije za tuširanje". Kada bi ih napunili, zatvarali bi vrata i u prostoriju ubacivali cijanid.

Bandak, koji je po vjeroispovijesti kršćanin, poziv za posjetu je dobio od poljske nevladine organizacije.

U koncentracioni logor Aušvic ukupno je deportovano 1,3 miliona ljudi iz raznih dijelova Evrope. Od tog broja, pobijeno je 1,1 milion, od čega milion Jevreja.
XS
SM
MD
LG