Dostupni linkovi

Tači spreman da razgovara s novim srpskim vlastima


Predsednik kosovske vlade Hašim Tači izjavio je u sredu u intervjuu za Tanjug da je spreman da razgovara sa novim srpskim vlastima, ali da ljudi koji sada vode Srbiju treba da se sete da su na Kosovu već jednom pretrpeli poraz.

Tači, koji boravi u jednodnevnoj posetu Briselu na poziv šefice evropske diplomatije Ketrin Ešton, smatra da su izjave koje su tokom kampanje davali predsednik Srbije Tomislav Nikolić i mandatar Ivica Dačič bile prizivanje mržnje.

“I Nikolić i Dačić su 1999. završili kao gubitnici na Kosovu, tako da bi bilo kakve spekulacije o novoj upotrebi sile prvo njih trebalo da podsete da ne bi ponovo izgubili”, rekao je Tači.

On, međutim, kaže da se treba okrenuti budućnosti i da je spreman da sa novim srpskim vlastima radi na normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

“Nove vlasti u Beogradu su proizvod izborne volje građana i mi tu volju treba da poštujemo i da budemo spremni na komunikaciju u okviru normalnih evropskih vrednosti”, izjavio je predsednik kosovske vlade.

"Moja poruka za građane koji žive na severnom delu Kosova jeste da više veruju u kosovske institucije. Oni su građani Kosova. Ja sam na raspolaganju svima, a i u tom delu Kosova mora biti vladavine prava, slobode kretanja, demokratije i ekonomskog razvoja", rekao je Tači.
XS
SM
MD
LG