Dostupni linkovi

Bugarski premijer: Bombaš samoubica došao u Burgas iz zone Šengena


Bombaš samoubica koji je u crnomorskom letovalištu Burgasu ubio pet izraelskih turista verovatno je u Bugarsku ušao iz neke države EU koja se nalazi u bezviznoj Šengenskoj zoni, izjavio je sinoć bugarski premijer Bojko Borisov.

"Moglo bi da se ispostavi da je došao iz nege zemlje članice Šengena. Ovo je trag koji sa nekoliko drugih partnera iz EU trenutno istražujemo", izjavio je Borisov na konferenciji za novinare posle razgovora sa Džonom Brenanom, savetnikom za unutrašnju bezbednost i kontraterorizam američkog predsednika Baraka Obame.

Kako je prenela agencija Frans pres, Borisov je rekao da su bombaš i njegovi pomagači osumnjičeni za napad u kojem je u sredu u autobusu na aerodromu u Burgasu poginulo pet izraelskih turista, bugarski vozač autobusa i napadač, bili "izuzetno iskusni".

"Prema onome što znamo, oni su došli (u Bugarsku) mesec dana ranije. Neprekidno su menjali automobile koje su iznajmljivali. Odsedali su u različitim gradovima, kako ne bi bili viđeni zajedno - nijedan video snimak ne prikazuje više od jedne osobe od onih za kojima tragamo", dodao je Borisov.

On je naveo da je napad izveden tako da "nije bilo moguće" da se zaustavi, "osim da su bugarske službe kojim slučajem mogle da dođu do eksploziva u trenutku dok se pravio".

Borisov je precizirao da poređenjem DNK uzorka napadača sa bazama podataka širom sveta istražitelji nisu uspeli da utvrde njegov identitet.

"Nije nam poznat njegov identitet. Mi znamo kada je stigao (u Bugarsku), kojim otprilike brojem leta i odakle", kazao je predsednik bugarske Vlade.
XS
SM
MD
LG