Dostupni linkovi

Broj mrtvih u Iraku prešao 100


Najmanje 107 soba je ubijeno danas, a 268 ranjeno u bombaškim napadima i pucnjavama širom Iraka, saopštili su bolnički i policijski izvori.

Dan ranije je 20 osoba izgubilo život u eksplozijama, u okviru usklađenog intenziviranja nasilja, uglavnom nad šiitskim metama.

Napadi su se dogodili u šiitskim delovima Bagdada, u šiitskom gradu Tadžiju sjeverno od prijestonice, u Kirkuku i Mosulu na sjeveru zemlje i u mnogim drugim mjestima.

Za sada nijedna grupa nije preuzela odgovornost za talas nasilja, ali je visoki irački bezbjednosni zvaničnik optužio iračko krilo terorističke organizacije Al Kaida, koje čine sunitski ekstremisti, izuzetno neprijateljski raspoloženi prema vladi na čijem čelu su šiiti.

"Nedavni napadi su jasna poruka da je Al Kaida u Iraku riješena da izazove krvavi sektaški rat", kazao je neimenovani zvaničnik na koga se poziva Rojters.

Prema njegovim riječima, imajući u vidu dešavanja u Siriji, napade bi trebalo ozbiljno shvatiti kao potencijalnu prijetnju po Irak.

„Al Kaida pokušava da dovede Irak na ivicu rata između šiita i sunita. Oni hoće da situacija bude loša kao u Siriji", rekao je on.

Sektaški sukobi su bili na vrhuncu 2006. i 2007. godine, a političke tenzije između šiita, sunita i Kurda u porastu su od prošle godine, kada su američki vojnici u decembru okončali povlačenje iz te zemlje.
XS
SM
MD
LG