Dostupni linkovi

Pentagon: Napad u Bugarskoj "ima obilježja Hezbolaha"


Samoubilački bombaški napad na aerodromu u Bugarskom gradu Burgasu ove sedmice ima obilježja militanata proiranskog Hezbolaha, izjavio je u petak navečer portparol Pentagona.

Američko ministarstvo odbrane nije još zaključilo ko stoji iza napada.

Napad na autobus u kome su bili Izraelci na bugarskom aerodromu imao je "neka obilježja Hezbolaha", kazao je novinarima George Little, portparol Pentagona, ali je dodao da Pentagon "nije u poziciji da donose konačan zaključak", prenosi AP.

Američki obavještajni izvori navode, međutim, kako postoji "visok nivo uvjerenosti" da je ta organizacija izvela napad.

Bugarski ministar unutrašnjih poslova Cvetan Cvetanov izjavio je u petak da je napadač koji je ubio sebe i još šestoro ljudi bio stranac. Sofija istražuje napad uz pomoć stranih obavještajnih službi, dodao je on.

Little je odbio zahtijev da objelodani znake napada Hezbollaha i kako se može razlikovati od, naprimjer, napada koji izvodi El Kaida, a koja nije povezana s Iranom.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu optužio je ekstremiste Hezbolaha da su izveli napad na aerodromu u ljetovalištu Burgas, popularnom odredištu za turiste koji posjećuju crnomorsku obalu Bugarske. Iran je negirao umješanost.
XS
SM
MD
LG