Dostupni linkovi

Paneta: Pentagon da nadgleda medije


Američki sekretar za odbranu Leon Paneta naredio je visokim zvaničnicima Pentagona da počnu da nadziru velike medijske kuće u toj zemlji.

Ovo je pokušaj državnog vrha SAD da se zaustavi "curenje" vladinih tajni posle serije obelodanjivanja bezbednosnih poverljivih informacija.

Panetina naredba je usledila u četvrtak samo nekoliko sati pošto se obratio Vojnom komitetu Predstavničkog doma američkog Kongresa koji je, iza zatvorenih vrata, raspravljao o nedavnom "curenju" poverljivih informacija.

Članovi Predstavničkog doma uznemireni su pošto je u javnost dospelo nekoliko poverljivih podataka, poput toga da SAD vode sajber rat protiv Irana, zatim informacija da je dvostruki agent uspeo da se ubaci u redove militantne grupe u Jemenu i drugih.

Pentagon je od ranije počeo da preduzima nekoliko koraka na boljem čuvanju tajnih podataka. S druge strane, senator Džon Mekejn, inače Obamin republikanski protivkandidat na izborima 2008, smatra da je ova priča o iznenadnoj seriji otkrivanja vladinih tajni vešto plasirana kako bi

se ojačale pozicije predsednika Baraka Obame u predsedničkoj trci, što Bela kuća oštro demantuje, ukazao je Rojters. Republikanski senator Bak Mekion, predsedavajući vojnog komiteta, izjavio je na konferenciji za novinare da ne veruje da je Pentagon iza otkrivanja tih poverljivih informacija i da Paneta i drugi zvaničnici ozbiljno pristupaju tom pitanju.

On je takodje rekao da američka vlada u suštini prilično dobro čuva poverljive podatke budući da, kako je naveo, četiri miliona ljudi ima neki oblik pristupa "osetljivim" informacijama.
XS
SM
MD
LG