Dostupni linkovi

Smanjenje nezaposlenosti u Velikoj Britaniji


Neočekivano smanjenje stope nezaposlenosti u Velikoj Britaniji podstaklo je u srijedu rast evropskih berzanskih indeksa, a investitore je oraspoložio i finansijski izvještaj švajcarske banke Credit Suisse.

Londonski FTSE indeks ojačao je 1,01 odsto na 5.685 bodova, frankfurtski DAX 1,62 odsto na 6.684, a pariski CAC 1,84 odsto na 3.235 poena.

Bolji od očekivanja podaci o britanskoj stopi nezaposlenosti dali su tržištu podsticaj, prenosi Business.hr.

Stopa nezaposlenosti u toj je zemlji, zahvaljujući pojačanom zapošljavanju zbog Olimpijskih igara u Londonu, smanjena sa 8,2 na 8,1 odsto u tri mjeseca do kraja maja.

Osim toga, izvještaj sa julskog sastanka centralne britanske banke Bank of England pokazalo je da je sedam od ukupno devet članova Odbora za monetarnu politiku glasalo za povećanje programa kupovine imovine, a svi članovi jednoglasno za zadržavanje ključne kamatne stope nepromijenjenom na 0,5 odsto.

Pozitivno raspoloženje na evropskim tržištima dionica pod uticajem je i kretanja na Wall Streetu, na kojem je u srijedu ostvaren rast cijena dionica zahvaljujući dobrim poslovnim rezultatima Goldman Sachsa i Coca-Cole.

Po dobicima se izdvaja dionica Credit Suissea, čija je cijena skočila 6,5 odsto nakon što je ta banka objavila da je ostvarila 3,6 odsto veću neto dobiti u drugom tromjesečju i najavila da će prije kraja godine povećati kapital za 15,3 milijardi švajcarskih franaka, odnosno 15,6 milijarde USD.

Indeks Tokijske berze Nikkei oslabio je 0,32 odsto na 8.726 bodova.
XS
SM
MD
LG