Dostupni linkovi

SAD uvele sankcije celokupnoj sirijskoj vladi


SAD su uvele finansijske sankcije celokupnoj vladi sirijskog predsednika Bašara el Asada, u kojoj su premijer i 28 ministara i drugih visokih zvaničnika, objavilo je u sredu američko ministarstvo finansija.

To ministarstvo je odluku o sankcijama objavilo samo nekoliko sati pošto su u samoubilačkom napadu u Damasku ubijeni zet sirijskog predsednika Bašara al Asada, Asef Šavkat i ministar odbrane Daud Radžha, a nekoliko zvaničnika povređeno.

Sankcije SAD podrazumevaju da će biti zamrznuta sva imovina visokih sirijskih zvaničnika pod jurisdikcijom SAD, a Amerikancima se zabranjuje poslovanje sa njima.

Administracija predsednika Baraka Obame već je uvela slične sankcije zvaničnicima sirijskih bezbednosnih službi, a sada su proširene na kompletnu vladu.

Istovremeno, američki sekretar odbrane Leon Paneta rekao je da je samoubilački napad u Damasku, u kome su stradala dva visoka sirijska zvaničnika, dokaz da se nasilje u toj zemlji "otrglo kontroli", naglasivši "nužnost što bržeg političkog rešenja".

Britanski ministar odbrane Filip Hamond, rekao je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Panetom u Vašingtonu, da eskalacija nasilja u Siriji ukazuje na to da se pobunjenici osećaju ohrabreno, a da se Asadova vlada "osipa po rubovima", u pokušaju da zadrži vlast.

Slobodna sirijska vojska, sastavljena od dezertera i naoružanih civila, preuzela je odgovornost za samoubilački atentat u Damasku.
XS
SM
MD
LG