Dostupni linkovi

Ban Ki-mun pozvao na brzu akciju SB UN zbog Sirije


Generalni sekretar UN Ban Ki Mun pozvao je na brzu, usaglašenu akciju Saveta bezbednosti po pitanju Sirije, pošto je u utorak doputovao u Peking, kao deo širih diplomatskih napora da se privole Rusija i Kina da podrže oštriji odgovor na napade režima sirijskog predsednika Bašara el Asada.

"Savet bezbednosti UN treba da bude jedinstven i preduzme akciju. Učiniću sve što mogu da rešim sirijsku krizu", rekao je Ban, a njegov govor je direktno prenošen preko interneta. Generalni sekretar je kineskim korisnicima interneta poručio da međunarodna zajednica ima odgovornost da zaštiti narod kad njegova vlada to nije sposobna ili ne želi da učini.

"Ne možemo više da čekamo", istakao je Ban.

Savet bezbednosti UN trebalo bi u sredu da glasa o eventualnim sankcijama protiv Sirije, koje bi mogle da uključe i vojnu silu, što su kao mogućnost izneli zvaničnici SAD i EU. Rusija i Kina su do sada blokirale pokušaje međunarodne zajednice da uvede sankcije Siriji.

Ban bi trebalo, istovremeno, sutra da se sastane sa kineskim predsednikom Hu Đintaom. Ban je u petak članice UN upozorio da bi izostanak akcije u slučaju Sirije predstavljao "dozvolu za buduće masakre".

Kina je pri stavu da je diplomatsko rešenje jedini način za okončanje krize i do sada se opirala pozivima da izvrši pritisak na Asada da napusti vlast.

Istovremeno, međunarodni izaslanik UN i Arapske lige za Siriju, Kofi Anan razgovarao je u utorak u Moskvi sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, u pokušaju da pridobije podršku Rusije za sutrašnje glasanje u Savetu.

Siriju od prošlog marta potresaju sukobi između snaga režima i njegovih protivnika, koji traže smenu predsednika Bašara el Asada. Prema procenama sirijske opozicije u sukobima u Siriji poginulo je više od 17.000 ljudi.
XS
SM
MD
LG