Dostupni linkovi

Izaslanik Ahmadinedžada u Skupštini Srbije


Predsjedavajući Skupštine Srbije Zaharije Trnavčević i izaslanik predsjednika Irana Ali Asgar Hadži saopštili su daans da su odnosi Srbije i Irana tradicionalno dobri i prijateljski.

Oni su se založili za unapređenje parlamentarne, ekonomske i trgovinske saradnje.

Kako je saopšteno iz Skupštine Srbije, Trnavčević je najavio da će se konstitutivna sednica Narodne skupptine nastaviti 23. jula ove godine i da će novi predsjednik, potpredsjednici i drugi funkcioneri unaprijediti parlamentarnu saradnju i ubrzati formiranje poslaničke grupe prijateljstva sa Iranom.

Hadži je podsjetio na dobre bilateralne odnose Srbije i Irana, sa velikim potencijalom za njihovo unapređenje, posebno imajući u vidu značaj Srbije u regionu Balkana i značaj Irana na Bliskom istoku, istakavši i značaj Pokreta nesvrstanih.

Obostrano je konstatovana potreba nastavka saradnje na parlamentarnom nivou, pre svega na nivou saradnje poslaničkih grupa prijateljstava.

Sagovornici su se složili i da trenutna ekonomska saradnja može biti unapređena, a trgovinska razmjena podignuta na viši nivo, s obzirom na potencijale obe zemlje, kao što je potrebno unaprediti i kulturnu, naučnu, a posebno obrazovnu razmenu Srbije i Irana.

Izaslanik Hadži je ocijenio da Srbija i Iran imaju dobre političke odnose, koji su trenutno opterećeni sankcijama koje je Evropska unija uvela Iranu.
XS
SM
MD
LG