Dostupni linkovi

Dodik: RS neće menjati način izbora svojih predstavnika u Predsedništvu BiH


Lider SNSD-a Milorad Dodik poručio je u ponedeljak uveče da se u Republici Srpskoj definitivno neće menjati način izbora člana Predsedništva BiH, kao i delegata u Dom naroda parlamenta BiH.

"RS ima odavno konstituisan stav o tom pitanju, što znači da će definitivno ostati naš izbor na direktan način", rekao je Dodik u telefonskoj izjavi za RTRS.

U SDS-u smatraju da predlog ustavnih promena u BiH koji je došao iz Federacije BiH znači korak unazad u postizanju kompromisa u provođenju presude "Sejdić-Finci".

Lider SDS-a Mladen Bosić rekao je da ga više od tih predloga brinu izjave iz Federacije da nisu spremni ni na kakav kompromis i da očekuju da RS prihvati ono što oni serviraju.

"To jednostavno neće biti moguće i neće biti izvodljivo", zaključio je Bosić.

Lideri u BiH obavezali su se u Briselu da će do 31. augusta u parlamentarnu proceduru uputiti predloge za promenu Ustava BiH prema presudi "Sejdić-Finci".

Za promenu Ustava BiH neophodna je dvotrećinska većina iz oba entiteta u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

Iz SDP-a BiH je saopšteno da ne podržavaju asimetrična rešenja izbora članova Predsedništva BiH u Republici Srpskoj i Federaciji BiH, kao ni uspostavljanje novih etnički definisanih izbornih jedinica, i da su to pitanja koja ne mogu biti predmet razgovora.
XS
SM
MD
LG