Dostupni linkovi

Sirijske vlasti: U Tremsehu se nije desio masakr nego borba


Portparol sirijskog ministarstva spoljnih poslova Džihad Makdeši odbacio je danas tvrdnje da je u gradu Tremsehu počinjen masakr i naveo da sirijske snage tamo nisu koristile helikoptere i teško naoružanje.

"Vojska je koristila vozila za transport trupa i lako naoružanje. Nije korisitla ni avione, niti tenkove, helikoptere i artiljeriju" , rekao je Makdeši, i dodao da su "potpuno neosnovane" tvrdnje prema kojima je vojska u Tremsehu koristila tešku artiljeriju.

Međunarodni izaslanik za Siriju Kofi Anan je u pismu Savetu bezbednosti UN navao da su sirijske trupe u Tremsehu korisitile "artiljeriju, tenkove i helikoptere".

"Pismo Kofija Anana ... nije bazirano na činjenicama", rekao je Makdeši. On je naglasio da u Tremsehu nije bilo masakra, i da su tamo vođene borbe sa, kako je naveo, naoružanim grupama koje ignorišu Ananov plan.

"Terorističke grupe su napale to mesto, tamo su rasporedili svoje komandne centre i vršili teror nad stanovnicima", rekao je on.

Prema njegovim rečima, u Tremsehu nije bilo napada na civile, već su borbe vođene između "regularne vojske i naoružanih grupa".

"Bezbednosne snage napale su samo pet zgrada koje su naoružane grupe koristile kao centre za vođenje svojih operacija", rekao je on, dodajući da je tamo zaplenjena velika količina oružja, među kojima su minobacači, rakete i mitraljezi.

Pozivajući se na jedan neimenovani izvor, Makdeši je kazao da je u Tremsehu poginulo 37 naoružanih osoba i još dva civila.

Sirijska opozicija i deo međunarodne zajednice su međutom ocenili da je u Tremsehu u četvrtak počinjen maskar, a posmatrači UN koji su juče bili u tom području naveli su da je korišćeno teško naoružanje. Oni danas treba ponovo da posete taj grad.
XS
SM
MD
LG