Dostupni linkovi

Ban Ki-mun: Srbija bi trebalo da bude ponosna na Jeremićevo predsedavanje


Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki-mun izjavio je da bi Srbija trebalo da bude ponosna što će u narednom periodu aktuelni šef diplomatije Vuk Jeremić predsedavati Generalnom skupštinom UN, javlja Tanjug.

On je u razgovoru sa dopisnicima medija sa prostora bivše Jugoslavije, pred svoju posetu regionu, uključujući i Srbiju, istakao da je do sada veoma blisko sarađivao sa Jeremićem, i da je on jedan od ministara spoljnih poslova država članica UN sa kojim se najviše susretao.

On je dodao i da bi Jeremić sa nove funkcije na kojoj će biti, trebalo da postupa izvan srpskih pitanja i sa stanovišta agende UN.

Na pitanje dopisnika kosovske televizije, kako komentariše Jeremićevu izjavu da će Kosovo "samo preko njega mrtvog postati članica UN", Ban je odgovorio da Jeremić to nije rekao u svojstvu izabranog predsednika Generalne skupštine, već kao zvaničnik srpske vlade.

"Članstvo u UN je nešto što će biti odlučeno na osnovu preporuka Saveta bezbednosti i usvojeno od strane Generalne skupštine", naglasio je prvi čovek svetske organizacije.

Generalni sekretar UN je rekao i da će njegova poseta Kosovu u okviru turneje Zapadnim Balkanom biti u skladu s rezolucijom Saveta bezbednosti UN 1244. Ban će u poseti regionu boraviti od 20. do 26. jula, posetu započinje u Sloveniji, a završava u Bosni i Hercegovini, navodi "Blic".
XS
SM
MD
LG