Dostupni linkovi

Levica u Meksiku traži poništavanje predsedničkih izbora


Levica u Meksiku danas će predati zahtev za poništenje predsedničkih izbora, na kojima je pobedio Enrike Penja Nijeto, saopštio je portparol kandidata levice.

"Prekršeni su principi nepristrasnosti, pravičnosti, objektivnosti i profesionalizma", rekao je Rikardo Monreal, porparol kandidata levice na izborima, Andresa Manuela Lopez Obradora.

Pošto su objavljeni prvi rezultati glasanja na predsedničkim izborima održanim 1. jula, Lopez Obrador je saopštio da je tokom predsedničke kampanje bilo dosta kršenja pravila, i da je glasove kupovala Revolucionarna institucionalna partija, čiji je kandidat
Enrike Penja Nijeto osvojio 38,21 odsto glasova.

Za kandidata levice glasalo je 31,59 odsto glasača, što znači da je za Nijeta glasalo oko 3,3 miliona ljudi više.

Monreal je podsetio da su prošle godine poništeni izbori za gradonačelnika Morelije, glavnog grada savezne države Mičoakan. Ti izbori su poništeni zato što se kandidat Revolucionarne institucionalne partije, Vilfrido Lazaro, koji je osvojio najveći broj glasova, pojavio na jednom mitingu, iako je zvanična kampanja bila završena.

U utorak je vladajuća konzervativna Partija nacionalne akcije odlazećeg predsednika Felipea Kalderona takođe saopštila da će se obratiti Federalnom izbornom sudu, kako bi bila pokrenuta istraga zbog sumnje da je Nijetova partija kupovala glasove.

Šef Partije nacionalne akcije, Gustavo Madero je međutom izjavio da će njegova stranka priznati rezultate izbora, što je odmah posle izbora učinio i Kalderon.

"Mi priznajemo zvanične rezultate koji su do sada objavljeni... ali ima dokaza o ozbiljnim kršenjima pravila", rekao je Madero.
XS
SM
MD
LG