Dostupni linkovi

Crna Gora ostvarila rezultate u usklađivanju propisa sa EU


Crna Gora je ostvarila mjerljive rezultate u usklađivanju domaćeg zakonodavstva s pravnom tekovinom Evropske unije (EU),ocijenjeno je na drugom sastanku Odbora za stabilizaciju i pridruživanje Crne Gore i EU.

Kako je saopšteno iz Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija, predstavnici Evropske komisije (EK) ocijenili su da je Crna Gora ostvarila dobre rezultate i u sprovođenju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) i primjeni evropskih standarda.

Sastanak Odbora u Briselu, otvorili su glavni pregovorač Aleksandar Pejović i direktor za Crnu Goru, Hrvatsku, Makedoniju, Tursku i Island u Generalnom direktoratu za proširenje EK Alehandra Kas Granhe.

Kako se dodaje, na Odboru je razmotren napredak Crna Gore u ispunjavanju političkih i ekonomskih kriterijuma pristupanja, s akcentom na aktivnosti i mjere koje je zvanična Podgorica sprovela nakon Proljećnjeg izvještaja EK.

"Poseban dio sastanka bio je posvećen sprovođenju SSP-a u oblastima koje se odnose na slobodu, pravdu i bezbijednost, trgovinu, industriju, carine i poreze, poljoprivredu i ribarstvo, unutrašnje tržište i konkurenciju, inovacije, informatičko društvo i socijalnu politiku, transport, životnu sredinu, energetiku i regionalni razvoj", kaže se u saopštenju.

Na Odboru se govorilo i o finansijskoj podršci koju EU pruža Crnoj Gori kroz Instrument pretpristupne podrške.

Odbor je pozdravio odluku Evropskog savjeta o početku pristupnih pregovora,ocjenjujući da će se time ubrzati reformski procesi i intenzivirati sveobuhvatne društvene promjene u predstojećem periodu pregovaranja.
XS
SM
MD
LG