Dostupni linkovi

Kipar želi datum početka pregovora za Srbiju do kraja godine


Ministarka spoljnih poslova Kipra Erato Kozaku-Markulis izjavila je danas u Beogradu da Nikozija želi da Srbija dobije datum početka pregovora o pristupu EU do kraja godine i da će Kipar koji sada predsjedava Unijom, pomagati evropsku integraciju Balkana.

"Srbija je u martu zasluženo dobila status kandidata i željela bih da to kraja našeg predsjedavanja dovede do odluke Evropskog savjeta o početku pristupnih pregovora", izjavila je ministarka Kipra koji je šestomesečno predsedavanje EU preuzeo 1. jula.

Kozaku-Markulis je na zajedničkoj konferenciji za štampu sa ministrom spoljnih poslova Vukom Jeremićem rekla da posjetom Srbiji, poslije koje će posetiti i druge zemlje zapadnog Balkana, želi da iskaže podršku evro-integraciji cijelog regiona.

"Tokom našeg predsjedavanja EU nastojaćemo da blisko sarađujemo sa novom Vladom Srbije i institucijama EU kako bismo promovisali evropsku perspektivu Srbije", izjavila je Kozaku-Markulis.

Dodala je da je u razgovorima sa zvaničnicima Srbije prenijela poruke Evropskog savjeta i Evropske komisije u vezi sa poslom koji je potrebno uraditi da bi Srbija do kraja godine dobila datum za početak pregovora.

"Došla sam ne samo da pokažem podršku, nego i da vidim šta možemo zajedno da uradimo kako bi Srbija napredovala na putu ka EU", rekla je Kozaku-Markulis.
XS
SM
MD
LG