Dostupni linkovi

Vrhovni sud Kosova naložio novo suđenje za korupciju u policiji


Mješovito sudsko vijeće, sastavljeno od jednog EULEX-ovog sudije i dvojice lokalnih sudija u Vrhovnom sudu Kosova naložilo je ponovno suđenje protiv optuženih Bedri Januzija, Mustafe Gašija i Škeljzena Zogijanija, policajaca, optuženih za zloupotrebu službenog položaja i krijumčarenje emigranata, i Biba Docaja, optuženog za pranje novca i podsticanje na prostituciju.

Vijeće Vrhovnog suda usvojilo je žalbe advokata odbrane podnete u ime Biba Dodaja i žalbu Specijalnog tužioca podnetu protiv odluke Okružnog suda u Prištini.

Vijeće je poništilo prvostepenu presudu, i naložilo ponovno suđenje, zbog ozbiljnih kontradikcija između odluke i obrazloženja, nedovoljno ustanovljenih činjenica i – u zavisnosti od odgovarajuće procene dokaza – potrebe da se prekvalifikuju počinjena krivična dela.

Okružni sud u Prištini oslobodio je optužene Bedri Januzija, Mustafu Gašija i Škeljzena Zogijanija usled nedostatka dokaza. Okrivljeni su bili optuženi za krivično djelo prihvatanja i nelegalnog ulaska nekoliko osoba na Kosovo, čime su stekli nezakonitu materijalnu korist, uz istovremenu zloupotrebu ovlašćenja koje su oni imali kao pripadnici policije.

Bib Docaj oslobođen je optužbe za pranje novca, ali je osuđen zbog krivičnog djela podsticanja na prostituciju. On je optužen za krivično delo vrbovanja, organizovanja i pružanja pomoći određenom broju žena iz inostranstva zarad prostitucije i pružanja seksualnih usluga klijentima, kao vlasnik noćnog kluba “Viktorija”.
XS
SM
MD
LG