Dostupni linkovi

Počela komemoracija u Potočarima


U Memorijalnom centru Potočari je počela komemoracija za 520 žrtava genocida u Srebrenici. U grad tuge pristiglo je blizu 40.000 ljudi koji su došli odati počast nevino ubijenima, u štićenoj, ali nezaštićenoj zoni Srebrenica u julu 1995. godine.

Komemoracija je počela intoniranje himne BiH, zatim je uslijedilo odavanje počasti žrtvama učenjem Fatihe i/ili minutom šutnje, potom je izveden recital "Pjesma o Srebrenici" Abdulaha Sidrana

"Želim se obratiti onima koji će me najbolje razumjeti - Srebreničanima i Podrinjcima i svima koji su došli ovdje u naše sveto mjesto", reako je u govora predsjednik organizacionog odbora skupa Ćamil Duraković istakavši da je sramotno to što su pojedinci izviždali političare te njega pogodili flašom.

Porodice žrtava su uz zvižduke dočekale visoke zvaničnike - ambasadore evropskih zemalja te bh. političare. To je bila do sada prva otvorena demonstracija porodica žrtava koje su ove godine tražile da političari ne drže govore u Memorijalnom centru u Potočarima.

"Danas u tabutima leži cijeli svijet, danas žrtvama vraćamo identitet, ime i prezime. Oni danas postaju ponovo ljudi, a prestaju biti neidentificirani ostaci. Ne ukopavamo posmrtne ostatke već naše očeve, braću i sestre. Mi danas branimo svijet koji leži pred nama. Naše prisustvo ovdje govori o nama, našim uvjerenjima i o tome ko smo. Danas smo ovdje jer vjerujemo u pravdu, uzdamo se u istinu i čekamo slobodu. Srebrenica je naša posljednja tvrđava, mjesto s kojeg nećemo otići. Nemojte ih nikad ostaviti, ni njih ni njihovu djecu. Mi građani BiH na ovom svetom mjestu branimo vlastiti život i pravo da živimo na ovom mjestu. Zbog ovih mezara i istine ne dajmo da diraju u smiraj duša", kazao je Duraković.

"Moramo pokazati da njihova žrtva nije bila uzaludna", istakao je Duraković.
XS
SM
MD
LG