Dostupni linkovi

Krivokapić: Srebrenica je simbol zla


Srebrenica je simbol zla koje bratski južnoslovenski narodi jedni drugima mogu nanijeti i nikad je ne treba zaboraviti, poručio je danas predsjednik Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić na skupu povodom 11. jula, evropskog Dana sjećanja na žrtve Srebrenice.

Skup povodom tog, kao i Dana sjećanja na civilne žrtve ratova vođenih na prostoru bivše Jugoslavije od 1991. do 2001. godine održan je danas u Spomen parku Pobrežje u Podgorici, gdje je organizovano odavanje pošte žrtavama sa porukom "Da se ne ponovi".

Forum Bošnjaka se, prema riječima Huseina Tuzovića, od početka pridružio obilježavanju datuma, a ove godine inicirao zajednički skup sa prevashodnim ciljem jačanja i afirmacije antifašističke i ukupno civilizacijske svijesti, koja nikad više ne bi dozvolila da se zločini dogode.

Jer, ukoliko zaboravimo, sami ćemo biti odgovorni za sve ono što se dogodilo i što se, u slučaju zaborava, može ponoviti", rekao je Tuzović.

Kriovkapić je rekao da je pred svim društvima na zapadnom Balkanu pitanje jesu li blizu da shvate razmjere i besmisao zločina i koliko je teška bratoubilačka borba.

"Zločin je onamo gdje se ćuti o zločinu, kod onih koji ne žele da se bore protiv zločina, zločin je, iznad svega, ne govoriti o tome koliko možemo pogriješiti", naveo je on.

Prema riječima Krvokapića, treba vidjeti prošlost i nikad ne zaboraviti Srebrenicu, simbol, kako je rekao, zla koje mi bratski južnoslovenski narodi jedni drugima možemo uraditi.

Crna Gora je, kako je rekao, opstala, ne zato što je uvijek znala raditi prave stvari, već zato što je znala gledati u oči i svojoj sramoti.Zato je, dodaje on, Crna Gora mjesto reintegracije južnoslovenskih prostora i zapadnog Balkana.

Predstavnik Delegacije Evropske unije (EU) u Crnoj Gori, Alberto Kamarata, rekao je da ovaj region još pati zbog zavještanja iz prošlosti.

"Ali naša zajednička dužnost je da mladim generacijama damo zavještanje mira i prosperiteta. Važno je da osiguramo da učimo o istoriji kakva je bila, a ne o onakvoj kako bi drugi voljela da bude", dodao je on.
XS
SM
MD
LG