Dostupni linkovi

Obama: SAD se protivi poricanju genocida u Srebrenici


Ime Srebrenice biće uvek povezano sa jednim od najmračnijih događaja 20. veka, navodi se u saopštenju predsednika Sjedinjenih Američkih Država Baraka Obame, povodom 11. jula.

“Tog dana se sećamo preko osam hiljada nevinih muškaraca i dečaka, braće i muževa, očeva i sinova, brutalno ubijenih u Srebrenici pre 17. godina u genocidu koji je šokirao svet. Žrtve su konačno dočekale pravdu u sudu u Hagu i u Bosni i Hercegovini, gde počinioci ovih nedela, uključujući Ratka Mladića i Radovana Karadžića, čekaju presudu. SAD se protivi pokušajima iskrivljavanja razmera ovog zverstva, racionalizovanja motiva koji stoji iza njega, okrivljavanju žrtava, te poricanju neosporne činjenice da je reč o genocidu”, navodi se u saopštenju iz Bele kuće.

Obama je naveo da bolna prošlost ne sme opterećivati budućnost Srebrenice i Bosne i Hercegovine.

“Svi priželjkujemo pomirenje i miran suživot narodima BiH i Balkana jer će postizanje tog cilja biti krajnji dokaz odricanja zla koje je počelo ratovima u BiH i u regionu koji je doveo do genocida u Srebrenici. Dok nevine žrtve ove tragedije nalaze spokoj 11. jula, SAD je uz ljude BiH i zajedno sa njima saoseća u patnji za najvoljenije. Naša srca i najdublje saosećanje je sa njima i obećavamo da ćemo trajno biti predani podršci na njihovom putu ka boljem sutra”, navodi se u saopštenju predsednika SAD.
XS
SM
MD
LG