Dostupni linkovi

Marković: Novi pristup u pregovorima nije samo za Crnu Goru


Potpredsjednik crnogorske Vlade ministar pravde i ljudskih prava Duško Marković kazao je danas, u okviru panel diskusije na temu antikorupcijskih politika u Crnoj Gori, da otvaranje pristupnih pregovora sa EU poglavljima 23 i 24 „nije namjenjeno specijalno za Crnu Goru već i za sve buduće zemlje kandidate za članstvo“.

Marković je istakao da će se tekav pristup primjenjivati čak i na zemlje koje su već i članice Unije.

"Pred nama je nova etapa koju otvaramo poglavljima 23 i 24 taj pristup nije dizajniran specijalno za Crnu Goru već i za sve buduće kandidate za članastvo u EU. Štaviše taj novi pristup nazvan „strogo i pošteno“ neće se odnositi samo na zemlje kandiodate već i na članice Unije koje se suočavaju sa izazovima reforme pravosuđa i probelmima kriminala i korupcije" – rekao je Marković na panael diskusiji na temu „Analiza efekata antikorupcijskih politika u Crnoj Gori i prijedlozi za unapređenje“ organizaovala je koalicija „Euroblok“ .

Osim Markovića na okruglom stolu govorili su i vršilac dužnosti šefa delegacije EU u Crnoj Gori Alberto Kamarata i predsjednik Centra za monitoring Zlatko Vujović.

Kamarata je rekao da Evropske institucije, svoj sud o borbi koju neka država vodi protiv korupcije daju na osnovu retzultata.

"Tu je bitno koliko je slučajeva istraženo, koliko je procesuiranio, koliko je presuda doneseno kao i koliko je konzistentna ta sudska praksa. Potrebno je pokiazati konzistentnost institucija u borbi protiv korupcije. Vidljivi su rezultati Crne Gore i zbog toga su i otvoreni pregovori sa vašom zemljom ali još uvijek ima dosta toga da bude urađeno" – rekao je Kamarata.
XS
SM
MD
LG