Dostupni linkovi

Otmičar u Francuskoj uhapšen


Francuski specijalci su uhapsili naoružanog muškarca koji je držao taoce u školskom kompleksu u pariskom predgrađu Vitri-sur-Sen. Nema povrijeđenih.

Otmičar je oteo grupu odraslih i djece, ali je ubrzo oslobodio sve osim jednog muškarca. Nakon kratkih pregovora pustio je i posljednjeg taoca, a zatim pokušao da pobegne.

Napadač, za koga se veruje da je star oko 30 godina i da je bivši vojnik, dugo nije želio da komunicira sa policijom, a zatim je govorio nepovezano i "izrazio želju da umre".

Prema informacijama lokalnih medija, čovjek naoružan sa dva pištolja je spomenuo da ga je "udario voz", a u jednom trenutku je prijetio policajcima da će ih pobiti. Njegovi motivi i identitet još nisu poznati.

Nova talačka kriza u Francuskoj trajala je oko pet sati.

Kako je javio AFP, napadač je ušao u jednu od zgrada školskog kompleksa u 7:30 i zatvorio se u prostoriju sa grupom roditelja, vaspitača i djece, ali je ubrzo pustio sve osim muškarca koji je došao da ostavi sina u rekreativnom centru.

Otmičar je i poslednjeg taoca pustio oko 12 sati, zatim je pokušao da pobjegne, ali su ga pripadnici specijalne policijske jedinice RAID brzo i lako savladali, javlja AP.

U Francuskoj su školarci na raspustu, ali škole organizuju ljetnje aktivnosti, a ovaj kompleks se ljeti koristi kao rekreativni centar za mališane svih uzrasta.

Ovo je nova talačka kriza u Francuskoj, koju je u martu uzdrmalo višestroko ubistvo u Tuluzu koje je počinio Mohamed Merah, islamski ekstremista povezan sa Al Kaidom. Merah je posle višesatne drame i opsade njegove kuće ubijen u akciji specijalnih jedinica.

Prije samo dvadesetak dana, u Tuluzu je jedan naoružani napadač držao taoce u jednoj banci i tvrdio da je takođe "vojnik Al Kaide". Svi taoci su oslobođeni, a napadač je uhapšen.
XS
SM
MD
LG