Dostupni linkovi

Gordon: Nova vlada da nastavi ka EU i reši problem Kosova


Pomoćnik američkog državnog sekretara Filip Gordon izjavio je u ponedeljak da SAD žele da nova Vlada Srbije, ko god da je formira, nastavi putem evropskih integracija, da jača regionalnu saradnju i da reši problem Kosova.

Povodom spekulacija da posete dva visoka američka zvaničnika Srbiji u trenutku pregovora o formiranju vlade ukazuju na moguće mešanje SAD u taj proces, on je za Radio-televiziju Srbije rekao da je interes Vašingtona da nova vlada sarađuje sa SAD, a ne ko će biti na kojoj funkciji u njoj.

"Vrlo jasno smo rekli da je na građnaima Srbije i njihovim demokratski izabranim predstavnicima da u skladu sa zakonom i Ustavom odluče kakva će biti vlada. Nije na nama da o tome odlučujemo", rekao je Gordon.

Naravno, dodao je, "mi imamo svoje interese i planove i ne stidimo se da otvoreno govorimo o njima, ali ti interesi nisu koji će lider zauzeti koju poziciju u Srbiji".

"Mi samo kažemo da želimo da sledaća vlada, ma ko je formirao, sarađuje sa SAD po pitanjima koja su nama važna, kao što su borba protiv nelegalne trgovine i korupcije i vladavina prava", izjavio je američki diplomata.
XS
SM
MD
LG