Dostupni linkovi

Warlick: SAD ne traže od Srbije da prizna Kosovo


Ambasadorica Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Beogradu Mary Warlick izjavila je danas da SAD ne očekuju i ne traže od Srbije da prizna nezavisnost Kosova, ali smatraju da Beograd i Priština trebaju nastaviti razgovore i rješavaju otvorena pitanja kako bi došlo do normalizacije odnosa.

Nadamo se, istaknula je Warlick, da će se poslije formiranja nove vlade nastaviti dijalog Beograda i Prištine, te raditi na primjeni postignutih sporazuma i svih drugih otvorenih pitanja , kazala je američka diplomatkinja novinarima, poslije predstavljanja pravosudnog vodiča USAID.

Ona je dodala da je posjet pomoćnika američke državne tajnice Philipa Gordona Srbiji dio šireg posjeta regiji, tokom koje je razgovarao sa zvaničnicima u Beogradu.

"Gordon je u razgovorima sa zvaničnicima u Beograda prenio predanost SAD da surađuju sa aktuelnom i budućom Vladom Srbije. Pitanje formiranja vlade je pitanje za građane Srbije i one koji su građani izabranil", naglasila je Warlick.

Dodala je da SAD očekuju da oni koji budu formirali vladu ostanu posvećeni evropskoj budućnosti Srbije, suradnji sa susjedima, rješavanju pitanja Kosova i borbi protiv organiziranog kriminala.
XS
SM
MD
LG