Dostupni linkovi

Morsi poništio odluku o raspuštanju egipatskog parlamenta


Novi predsednik Egipta Mohamed Morsi izdao je u nedelju dekret kojim se poništava odluka Vrhovnog suda da se raspusti parlament u kojem su dominirali islamisti, javila je zvanična novinska agencija MENA.

"Predsednik Morsi je izdao predsednički dekret kojim se poništava odluka od 15. juna 2012. da se raspusti narodna skupština, i poziva parlament da se ponovo sastane", navodi se u izveštaju agencije.

Dekret Morsija, dugogodišnjeg člana islamističkog pokreta Muslimanska braća, takođe poziva na organizovanje novih parlamentarnih izbora u roku od 60 dana od usvajanja novog ustava, koji se očekuje tek krajem godine, javio je AP.

Vrhovni sud je poništio je rezultate parlamentarnih izbora, održanih pre šest meseci, jer zakon na osnovu koga su sprovedeni nije bio u skladu sa ustavom, pa je trećina poslaničkih mandata dodeljena nelegalno.

Ta odluka doneta je dan pred drugi krug predsedničkih izbora u kojem je pobedu odneo Morsi.

U odsustvu parlamenta, u kojem su skoro polovinu mesta osvojila Musilmanska braća, a četvrtinu radikalni salafisti, Vrhovni savet oružanih snaga preuzeo je zakonodavna ovlašćenja.

Islamisti su zbog toga optužili vojne vlasti da uspostavljaju monopol nad upravom u zemlji i zatražili su referendum, navodi Tanjug.
XS
SM
MD
LG