Dostupni linkovi

Libija: Liberali tvrde da su pobedili na većini birališta


Koalicija liberala saopštila je u nedelju da vodi u većini izbornih jedinica u Libiji, dok islamisti priznaju da njihovi glavni rivali imaju "očiglednu prednost" u Tripoliju i Bengaziju.

"Prema našim prvim informacijama, koalicija vodi u većini izbornih jedinica", rekao je Frans presu Fejsal al-Krekši generalni sekretar Alijanse nacionalnih snaga koja okuplja više od 40 manjih partija oko glavnih vođa pobune iz 2011. protiv režima Muamera Gadafija.

On međutim, nije želeo da iznosi više detalja dodajući da je bolje sačekati rezultate Izborne komisije.

Istovremeno, šef glavne islamske partije nastale iz pokreta Muslimanska braća, priznao je da liberali imaju "očiglednu prednost" u dva naznačajnija libijska grada, Tripoliju i Bengaziju.

"Alijansa (nacionalnih snaga) postigla je dobre rezultate u nekim većim gradovima. U Tripoliju i Bengaziju imaju očiglednu prednost", izjavio je šef islamske Partije pravde i izgradnje Mohamed Savan.

Ti rezultati se odnose na političke partije koje učestvuju u trci za 80 poslaničkih mesta od ukupno 200 mesta koliko će imati budući libijski parlament. Za ostalih 120 mesta koji su rezervisani za individualne kandidate, rezultati bi trebalo da budu slični jer i te kandidate podržavaju političke partije.

Prebrojavanje glasova je počelo u subotu uveče a izborna komisija bi, kako je najavljeno, trebalo da saopšti prve preliminarne rezultate "u ponedeljak uveče ili u utorak".
XS
SM
MD
LG