Dostupni linkovi

Klinton: Sirija se nalazi pred kolapsom


Američka državna sekretarka Hilari Klinton izjavila je u Tokiju da je potrebno što pre postići mir u Siriji upozorivši da se ta država nalazi pred kolapsom.

Državna sekretarka SAD koja boravi u poseti Japanu rekla je da bi poruka specijalnog izaslanika UN Kofija Anana da njegov mirovni plan propada, morala za "svakoga da bude signal za buđenje".

Ona je takođe navela da je prošli mesec bio najsmrtonosniji za civilno stanovništvo u Siriji u proteklih 16 meseci pobune protiv predsednika Bašara al-Asada.

"Sirijska opozicija postaje sve efikasnija u odbrani svojih interesa i prelazi u ofanzivu" protiv sirijske vojske, rekla je Klinton i dodala da sirijski režim mora da bude svestan da su mu dani odbrojani.

I dalje postoji šansa, navela je ona, "da se spasi sirijska država od katastrofe što bi bilo opasno ne samo za Siriju već i za čitav region".

Kofi Anan je u subotu rekao da dosadašnji pokušaji za pronalaženje političkog rešenja u Siriji nisu imali uspeha i da bez obzira na uložene napore na pronalaženju mirnog i političkog rešenja, podaci s terena pokazuju da nije bilo uspeha u tome.

Sirijski opozicioni aktivisti navode da je od početka pobune protiv režima predsednika Asada u martu 2011. u Siriji poginulo 14.000 ljudi.
XS
SM
MD
LG