Dostupni linkovi

Ban Ki Mun predlaže smanjenje posmatračke misije u Siriji


Generalni sekretar UN Ban Ki Mun preporučio je danas da posmatračka misija u Siriji (UNSMIS) bude smanjena i da bi pažnju trebalo usmjeriti na političko posredovanje.

U svom izvještaju predatom Savjetu bezbjednosti UN Ban Ki Mun istakao je da bi misija trebalo da se koncentriše na podsticaj dijaloga, a ne nadzor primirja između pobunjenika i snaga lojalnih predsjedniku Bašaru al Asadu.

On je u izvještaju naveo da je broj posmatrača u misiji umanjen ali da nije u potpunosti povučena iz Sirije. Prema njegovoj preporuci, sjedište misije treba da bude u Damasku, a ne kao do sada, na terenu, gdje su posmatrači bili izloženi čestom nasilju.

U Siriji je došlo do eskalacije nasilja uprkos usaglašenom prekidu vatre u aprilu. Mandat 300-člane posmatračke misije UN ističe za dvije sedmice.

Savjet bezbjednosti UN trebalo bi da se sastane zbog diskusije o misiji sredinom naredne sedmice i pred održavanje glasanja o eventualnom produženju mandata.

Slanje 300-članog UNSMIS u Siriju Savjet bezbjednosti UN odobrio je u aprilu kako bi nadgledali tada ugovoreno primirje, koje nije održan.

Sirijski disidenti i zapadni lideri navode da su Asadove snage od početka pobune u martu 2011. godine ubile više od 15.000 osoba.
XS
SM
MD
LG